Co może jeść cukrzyk? Tabela
Data publikacji 28 września 2021Cukrzyca to obecnie najczęściej pojawiająca się choroba. Główna przyczyna to zaburzona praca trzustki. Wydzielanie za małej ilości insuliny, czy też zwiększona odporność tkanek na insulinę prowadzi do nieprawidłowego jej działania w tkankach docelowych. W efekcie pojawiają się zaburzenia metabolizmu węglowodanów, białek i lipidów. Jednak z tą chorobą można żyć. Sprawdź, co może jeść cukrzyk. Tabela i przykładowe obiady dla cukrzyka!
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie są rodzaje cukrzycy?
- Jakie są przyczyny cukrzycy?
- Objawy cukrzycy
- Sposoby leczenia – co może jeść cukrzyk?
- Obiad dla cukrzyka
Rodzaje cukrzycy
Światowa Organizacja Zdrowia wyróżnia cztery typy cukrzycy. Cukrzyca typu pierwszego, drugiego, cukrzyca ciążowa i inne typy.
Co ciekawe, cukrzyca typu pierwszego dotyczy głównie dzieci i młodych osób. Rozwija się bardzo gwałtownie, a nieleczona może doprowadzić nawet do śmierci. Natomiast cukrzyca typu drugiego pojawia się najczęściej u większości osób zmagających się z nieprawidłowym działaniem insuliny – przyjmuje się, że stanowi ona około osiemdziesięciu procent wszystkich przypadków cukrzycy. Zapadają na nią najczęściej osoby dorosłe po czterdziestym roku życia.
Sprawdź też: Zakupy spożywcze online – zalety kupowania w sieci
Przyczyny cukrzycy
Niestety przyczyny występowania cukrzycy w dalszym ciągu są nie do końca znane. Pomimo tego zazwyczaj najważniejszą rolę odgrywają tutaj czynniki genetyczne i środowiskowe. Mała ilość insuliny w organizmie wiąże się z niedoborem hormonu produkowanego przez komórki beta wysp trzustkowych. Ta sytuacja powoduje, że przemiana glukozy w organizmie zostaje mocno zaburzona. Przez co zbyt duża jej ilość przenika przez błony komórkowe do ich wnętrza. Powoduje to aktywowanie różnorakich przemian wewnątrz komórek, a także nieprawidłowy udział w syntezie białek i zahamowaniu procesów rozkładu białek. Glukoza wbrew pozorom ma ogromne znaczenie w organizmie człowieka. Przede wszystkim jest podstawowym i łatwo dostępnym źródłem energii, a więc wszelkie jej zaburzenia mają poważne skutki.
Cukrzyca typu pierwszego to poważna choroba autoimmunologiczna. Jej przyczyny nie zostały jeszcze do końca poznane. Przebiega ona dość gwałtownie – autoprzeciwciała uszkadzają komórki beta trzustki, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny. W efekcie trzustka nie produkuje w ogóle insuliny lub jej zbyt małą ilość, przez co organizm nie może wchłaniać glukozy z krwi. Komórki zaczynają „głodować”, pomimo bardzo wysokiej zawartości cukru w organizmie.
Nieco inaczej postępuje cukrzyca typu drugiego. Może ona być następstwem nieprawidłowego działania trzustki lub może wynikać z insulinooporności. Ten typ cukrzycy bardzo często wiąże się z dziedziczeniem, choć najczęściej jest ona chorobą nabytą. Istnieje wiele czynników przyczyniających się do rozwoju cukrzycy – nadwaga i otyłość, stres, nadciśnienie tętnicze, stany zapalne, nieprawidłowa dieta itp.
Objawy cukrzycy
Najczęstszym i najpoważniejszym objawem cukrzycy jest przede wszystkim bardzo wysokie stężenie glukozy we krwi. Zaburzenie przemiany glukozy wzmaga pragnienie – osoby z niezdiagnozowaną cukrzycą piją nawet kilkanaście litrów napojów na dobę, a co za tym zwiększa się także ilość wydawanego moczu. W ten sposób organizm sam próbuje rozpuścić nadmiar glukozy, a następnie wydala ją wraz z moczem. Jeśli ograniczymy spożywanie napojów, to dochodzi do odwodnienia tkanek organizmu i jednocześnie utraty znacznej masy ciała.
Dodatkowymi objawami cukrzycy jest również obniżona odporność, ogólne osłabienie, nawracające infekcje i stany zapalne skóry oraz znaczne pogorszenie się wzroku.
Sprawdź: Co na obiad, gdy brakuje czasu? 3 szybkie przepisy
Sposoby leczenia – co może jeść cukrzyk?
Leczenie cukrzycy jest bardzo czasochłonne. Najczęściej wykorzystuje się do tego insulinę, którą uzupełnia się za pomocą zastrzyków. Poza tym bardzo ważna jest również dieta, która powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta.
Efekty leczenia i jego trwałość zależy oczywiście od prawidłowego dobrania leków oraz diety. W dużej mierze uzależnia to systematyczność pacjenta. Bardzo ważne są kontrolne wizyty i badania, które pozwolą określić czy leczenie jest prawidłowe i nie wymaga wprowadzenia kilku zmian.
Co może jeść cukrzyk – tabela
Dieta dla cukrzyka jest ustalana w niemal identyczny sposób jak dla osób dbających o swoją sylwetkę i dobre samopoczucie. W związku z tym osoba chora na cukrzycę powinna jeść minimum pięć niewielkich posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Obiad dla cukrzyka nie powinien mieć więcej kalorii niż pozostałe posiłki, ponieważ mogłoby to powodować gwałtowne spadki poziomu glukozy we krwi. Posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane, aby w żadnym z nich nie zabrakło żadnych cennych makroskładników i minerałów.
Dobrym rozwiązaniem jest wybieranie produktów, które mają niski indeks glikemiczny. Oczywiście najlepiej jest udać się do profesjonalnego dietetyka, który po analizie badań skomponuje prawidłową dietę. Poniżej znajduje się zestawienie – co może jeść cukrzyk tabela.
Produkt | Indeks glikemiczny |
---|---|
tłuszcz | 0 |
mięso | 0 |
kawa/herbata | 0 |
przyprawy/ocet | 5 |
owoce morza | 5 |
zielone warzywa i grzyby | 10 |
czarne porzeczki i imbir | 10 |
Obiad dla cukrzyka
Na podstawie tabelki powyżej można łatwo zauważyć, co może składać się na obiad dla cukrzyka. Warto wybierać produkty o najniższym indeksie glikemicznym. Wbrew pozorom, wybór jest naprawdę duży! Warto więc na obiad dla cukrzyka przygotować zielone warzywa wraz z owocami morza. Wszelkie mięsa również dobrze się sprawdzą. Jedzenie może być dobrze doprawione i po prostu pyszne!
FAQ
Jakie są rodzaje cukrzycy?
Jakie są objawy cukrzycy?
Jakie są sposoby leczenia cukrzycy?
Zobacz: Stopnie wysmażenia steka – jak przygotować idealne mięso?