Najciekawsze pomysły na lekkie obiady – przepisy!
Data publikacji 18 stycznia 2021W obecnych czasach bardzo wiele osób zwraca szczególną uwagę na swoją dietę, która jest niezwykle istotna podczas codzienne funkcjonowania. Dieta każdej osoby powinna być odpowiednio lekka, aby nie przeciążała w żaden sposób układu pokarmowego. Dlatego warto zapoznać się z najciekawszymi pomysłami na lekkie obiady oraz wypróbować je zgodnie ze swoimi możliwościami.
Łosoś w sosie
Bardzo dobrym pomysłem na lekki obiad z całą pewnością będzie łosoś w sosie. Sos do łososia można bez większych problemów przygotować z różnych składników. Dużą popularnością cieszy się między innymi sos na bazie szpinaku, który idealnie pasuje do takiej ryby jak łosoś. Łosoś jest bardzo delikatną rybą, dlatego z całą pewnością nie obciąży w nadmierny sposób żołądka. Warto o tym pamiętać podczas komponowania swojej codziennej diety, ponieważ jest to niezwykle istotna kwestia. Oprócz tego łosoś zawiera w swoim składzie szereg korzystnych substancji odżywczych.
Przepis na lekkie obiady – łosoś ze szpinakiem
Składniki:
- około 500 g filetu z łososia
- 100 g liści szpinaku mrożonych lub świeżych
- masło do smażenia
- ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- sok z połowy cytryny
- przyprawa do ryb
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Najpierw myjemy i osuszamy łososia. Skrapiamy go sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą. Następnie rozgrzewamy na patelni masło, wyciskamy na nią czosnek i chwilę smażymy. Uważamy, aby czosnek się nie spalił. Wrzucamy liście szpinaku i przez chwilę podsmażamy. Następnie całość zalewamy śmietanką, a potem doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
Kurczak w sosie
Wśród różnych ciekawych pomysłów na obiad można również wymienić kurczaka w sosie, co także będzie fantastycznym rozwiązaniem. Kurczak może być przygotowany w różnych sosach. Wśród nich można wymienić na przykład sos pomidorowy lub sos pieczarkowy. Kurczak posiada delikatne mięso, które bez większych problemów może być spożywane przez wiele osób. W żaden sposób nie będzie ono obciążało układu pokarmowego, o ile zostanie w prawidłowy sposób przygotowane. Warto na to zwrócić swoją szczególną uwagę podczas komponowania posiłków dla rodziny.
Przepis na lekkie obiady – kurczak z pomidorami
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- puszka pomidorów w kawałkach
- 125 g sera mozzarella
- jedna średnia cebula
- jeden ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy przyprawą do kurczaka i pieprzem. Kroimy cebulę w drobną kostkę. Następnie wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy się zeszkli, dorzucamy kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Obsmażamy z każdej strony. Następnie dorzucamy pomidory, łyżka po łyżce. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Na koniec doprawiamy oregano, bazylią i solą. Podajemy z makaronem lub ziemniakami.
Sprawdź też: Zakupy spożywcze online – zalety kupowania w sieci
Pulpety w sosie
Bardzo dobrym pomysłem na lekki obiad będzie również przygotowanie pulpetów w sosie. Najczęściej jest to sos pomidorowy, który idealnie się komponuje z tego rodzaju mięsem. Do pulpetów można zaserwować bardzo zróżnicowane dodatki, ponieważ jest to potrawa dość uniwersalna. Wśród nich można między innymi wymienić ziemniaki, a także ryż czy makaron. Wyboru należy dokonać zgodnie ze swoimi indywidualnymi preferencjami oraz gustem.
Przepis na lekkie obiady – klopsiki w sosie koperkowym
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
- wiązka koperku
- wiązka pietruszki
- dwie średnie marchewki
- jedna czerstwa bułka
- szklanka mleka
- olej do smażenia
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna do obtoczenia
- cebula
- jajko
- masło
- dwie szklanki wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz i odciśniętą bułkę. Dodajemy także posiekaną pietruszkę. Całość mieszamy i formujemy małe kulki. Obtaczamy każdą w mące pszennej i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. W międzyczasie zagotowujemy w większym garnku wodę. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę. Koperek siekamy. Do gotującej się wody wrzucamy marchewkę i masło. Następnie do wywaru wrzucamy obsmażone pulpety. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos. Na sam koniec wrzucamy koperek. Najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami.
Sprawdź: Co może jeść cukrzyk? Tabela
Zupa
Fantastycznym pomysłem na lekki obiad z całą pewnością będzie również przygotowanie zupy warzywnej. Zupa warzywna może zawierać w swoim składzie bardzo zróżnicowane rodzaje warzyw. Wśród nich można przede wszystkim wymienić marchewkę, brokuły, kalafiory, a także wiele innych. Wybór zależny jest od indywidualnych preferencji smakowych, dlatego warto na to zwrócić swoją szczególną uwagę. Oprócz tego z powodzeniem można również przygotowywać zupy na bazie pomidorów czy też kapusty.
Przepis na lekkie obiady – prosta zupa dla każdego
Składniki:
- 400 ml bulionu
- 450 g mrożonych warzyw (np. zupa wiosenna lub jarzynowa)
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wcześniej należy przygotować bulion lub też użyć kostki rosołowej. Do gotowego wywaru wrzucamy mrożone warzywa, ziela angielskie oraz liście laurowe. Wszystko gotujemy przez minimum 15 minut. Następnie solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy zupa przestanie być gorąca, blendujemy całość. W razie potrzeby, dolewamy nieco wody. Można podawać z grzankami bądź groszkiem ptysiowym.
Sprawdź także przepisy na mniej lekkostrawne potrawy, ale za to wybornie pyszne tutaj: https://www.enh.pl/stopnie-wysmazenia-steka-jak-przygotowac-idealne-mieso/.