Owoce morza oraz ryby – smaczna i zdrowa dieta dla każdego
Data publikacji 23 lipca 2021Zdrowe żywienie wzbudza coraz większe zainteresowanie. Okazuje się, że do racjonalnego, przemyślanego odżywiania przekonuje się coraz więcej osób. Między innymi coraz więcej osób przekonuje się do tego, że dieta mięsna nie zawsze będzie wskazana i warto postawić na zmianę nawyków żywieniowych. Zamiast czerwonego mięsa warto będzie postawić między innymi na ryby i owoce morza. To propozycje, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą a jednocześnie doskonałym smakiem. Po jakie ryby i owoce morza warto sięgnąć? Jakie mają właściwości i dlaczego warto wprowadzić je do diety? O tym właśnie dowiecie się z poniższego wpisu.
Bogate zasoby mórz i oceanów – jakie ryby i owoce morza wybierać?
Morza i oceany pełne są ryb i owoców morza, dlatego jeśli ktoś chce urozmaić swoją dietę znajdzie wiele doskonałych propozycji. Wybierając czy to ryby, czy owoce morza warto kierować się ich smakiem, ale również właściwościami odżywczymi, jakie będą niosły za sobą. W tym względzie na uwadze można mieć między innymi takie propozycje jak: kalmary, okoń czy dorada.
Dorada – delikatna ryba o świetnych właściwościach
Dorada to jedna ze świetnych propozycji jeśli chodzi o ryby, po które warto sięgnąć. Dostarcza spożywającemu pełnowartościowego białka w ilości 16,5 grama na 100 gram ryby. To świetny wynik porównywalny z piersią z kurczaka. Przy tym dochodzą do tego również witaminy z grupy B, witamina D i żelazo oraz cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Należy do ryb, które są małokaloryczne,. około 115 kcal na 100 gram. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że dorada mimo doskonałego smaku i właściwości odżywczych jest rybą zagrożoną wyginięciem. Przy wyborze warto więc sprawdzić z jakich obszarów połowowych pochodzi.
Kalmary – postaw na owoce morza
Wśród owoców morza chętnie wybieraną propozycją są kalmary. To nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale również naturalny afrodyzjak. Kalmary są delikatne w smaku, mają świetną konsystencje i dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Kalmary stanowią świetne źródło pełnowartościowego białka, w składzie występują witaminy z grupy B, a także pierwiastki takie jak fluor, jod, selen. Dzięki temu, że w kalmarach występuje cynk mają one formę afrodyzjaka, który podnosi poziom testosteronu u panów i poprawia libido u Pań.
Labraks – sięgnij po okonia
Labraks znany bardziej jako okoń morski to chuda ryba, która dostarcza cenne kwasy tłuszczowe omega 3, witaminę D, witaminę B6 oraz selen. Jednocześnie to ryba, która stanowi cenne źródło białka, przy czym powinny na nią uważać kobiety w ciąży, karmiące i małe dzieci, ponieważ często zawiera duże ilości rtęci. Dzięki dużej zawartości białka ryba świetnie sprawdza się jako zamiennik dla spożywanego na co dzień mięsa. Jest również świetnym wyborem jako potrawa na grilla. Przygotowany w całości na grillu okoń charakteryzuje się doskonałym smakiem.